2019. jan 08.

Hifirendszerünk játszon zenét a mobilunkról vezetéken?

írta: wittao
Hifirendszerünk játszon zenét a mobilunkról vezetéken?

Mobilunk összekötése egy USB/SPDIF transzporttal USB kábel segítségével

 

Nehány tesztemhez elengedhetetlen kellék lenne amolyan referenciapontként egy jó fejhallgató. Emiatt döntöttem úgy, hogy beszerzem egyet.
Végül a Sennheiser HD800-ra esett a választásom, és a jó kiszolgálása érdekében egy HDVA600 fejes erősítő került még mellé. Azt gondolom ez a két készülék megfelelő lesz számomra, hiszen rendkívül kiegyensúlyozott és minőségi hangzást képviselnek a fejhallgatók között. Ezekről a készülékekről azonban sok teszt született már, úgyhogy most nem róluk írnék, hanem arról mire használtam őket leglső bevetésükkor...


Az AVX audio fórum gyártói topikjában hívták fel a figyelmet rá (Karesznak ezúton is köszönet érte), hogy a Core Audio Karuna Reference USB/SPDIF konverter USB bemenetére egy iOS eszközt is ráköthetünk. Az eszközt fel fogja ismerni a Karuna, és utána pedig zenelejátszásra lehet használni.

Gyors kitérő, mire is jó egy USB/SPDIF konverter?

Nagyon sok mai audio eszközön találhatunk USB portokat, különböző funkciókkal. Lehetnek ezek például külső adattárolók csatlakoztatására alkalmas portok, de gyakran használják DAC-ok (digital-analog-converter) digitális bemeneteként is (legtöbbször USB 2.0 B-szabványos csatlakozóval, Digital IN felirattal). A forráskészülékek a digitális jelüket (pl. Audio PC, hálózati zenelejátszók) ezen a porton keresztül juttatják be az átalakítóba, amely utána analóg jelet készít belőle és ez jut el végül az erősítőbe, hangsugárzókba. A gyártók korábban alig-alig, manapság szerencsére egyre inkább törődnek az USB-portok minőségével, de ennek ellenére ez gyakran nem elégséges egy jó audio rendszer számára. Ilyenkor jön egy olyan készülék a képbe, amit a forráskészülék és a dac közé tehetünk, a forráskészülék felől USB kábelen keresztül érkező digitális jelet kiváló minőségben átalakíthatja egy nagyszerűen bevált audio szabványú másik digitális porton továbbítható jellé SPDIF portra. Ez már a legtöbb dac számára szabványos bemenetet jelent és könnyen, magas minőségben, minimális veszteséggel és zajjal fogadhatják a digitális jeleket. Tehát a konverter USB bemenettel és SPDIF RCA vagy AES/EBU XLR kimenetekkel rendelkezik legtöbb esetben, amellyel csatlakoztatható a DAC készülékhez.


A tisztázatlan kérdés az maradt, hogy vajon mi jön ki az USB/SPDIF konverter kimenetén ha a forráskészülékünk most nem egy dedikált audio eszköz, hanem egy mobiltelefon? Ráadásul pont egy Apple készülék volt most a teszthez felhasznált forrás-alanyom, amely gyártóról tudjuk eléggé igyekszik a maximális kontrollt megtartani a készülékeivel elérhető funkciók terén.

Ha megnézzük rengeteg hálózati médialejátszó érhető el gyári Tidal, vagy Spotify támogatással (még jóval több is van náluk, most a nagyobbakat soroltam fel és amelyeket már használok egy ideje). De olyat nemigen találni, amely Apple Music támogatást is megkapott volna. Tehát az audio rendszerünket mondjuk wireless módon tudjuk kizárólag összekötni Airplay segítségével, de kábelesen? Magas felbontás átküldésével?.  

Elsőként gyorsan benyomtam a telefonomra a Tidal előfizetésemet, kellett még egy Lightning - USB átalakítót vásárolnom és repült is be a rendszerbe a telefonom:


Rendszerem:
- Apple iPhone (iOS legújabb )
  - Apple Lightning/USB átalakító 
  - AudioQuest  Carbon USB A-B kábel 
- Core Audio DENPO Ultimate USB/SPDIF/DAC
  - Taralabs RSC Air Evolution AES/EBU
  - Valhalla Aura V2/2 XLR
- Sennheiser HDVA600 fejhallgató erősítő
- Sennheiser HD800 fejhallgató


A gyártó cég kínálatában van egy DENPO nevű DAC, amely tartalmazza beépítve a Karunában levő USB/SPDIF átalakító panelt is, és egyben DAC is. Nálam éppen ez volt kéznél, amolyan kettő az egyben megoldásként (külön a Karuna készülék önmagában is képes erre a mutatványra). Ezen kívül a DENPO kínál egy olyan lehetőséget , hogy a beépített USB/SPDIF panel nem csak a saját belső kábelezésével használható együtt a dac panellel, hanem kivezethető a digitális kimenete és visszavezethető a dac digitális bemenetére külső kábelezéssel (ha valakinek van egy szeretett/bevált/jobb kábele). Én ezt a képességét is kihasználtam a gépnek, így a gép egyik oldalán kivezettem a jelet az USB/SPDIF átalakító panel AES/EBU digitális kimenetén és a gép középső részén elhelyezkedő AES/EBU digitális bementén visszavezettem a DAC-panelbe. Így kikerültem a belső kábeles összeköttetését, mert véleményem szerint ez a külső kábel már jobb minőségű, mint ami gyárilag benne van (ez részemről csak egy hangzásbeli kísérlet volt, a tesztre önmagában nincs befolyással).


A digitális AES/EBU XLR kábeleim közül most a Taralabsnál maradtam végül. Analóg XLR összekötők Valhalla Aura V2/2-k lettek.

Miután a készülékeket a fenti sorrendben összekábeleztem, úgy gondoltam a telefonom beállításával kezdem.
Először a Tidal indítása következett, majd beállított állapot mellett nem akart megszólalni... 

Végül az alábbiak oldották meg:

- kiléptem és visszaléptem az alkalmazásba
- hangerő max-ra a telefonon

image.jpeg

A TIDAL-on a Master előfizetésem van, így mindent a lehető legmagasabb felbontásra állítottam, és kíváncsian vártam átjön-e.

Legnagyobb meglepetésemre (pedig kicsit előítéletes voltam az Almával) a dolog működött :) 

 image.jpeg

 

A telefonon levő Tidal alkalmazásban bármit le tudtam játszani, nagyon jó minőségben játszotta le a zenéket.

A zárolt képernyőn lehet látni, hogy az XCORE USB Audio 2.0-t használta az eszköz.

 

 

Ezt követően kell 19-re lapot húzni, miért ne nézném meg az Apple Music is működik-e. Ezen még jobban meglepődtem, hibátlanul ment ez is.

 

Sok összehasonlítást kell még csinálnom, hogy el tudjam mondani melyik tetszik jobban minőségileg . De szerintem a végeredmény szempontjából talán ez majdnem mindegy is. 
A lényeg, hogy egy telefont összekötve (rajta Tidalt vagy Spotify-t, de akár Apple Music-ot!!!!! is ) futtathatunk audio rendszerünkön. Annak örültem, hogy a 24/96 is ment rajta gond nélkül.

Remélem hasznosnak ítéltétek a kis rövid beszámolót. Ha valakinek van egy Audiobyte Hydra-ja, Human Audio Tabla-ja vagy egyéb USB/SPDIF konvertere stb. megköszönném ha megosztaná a tapasztalatait ott is működik-e!

Kontra a dologgal kapcsolatosan, hogy az USB vezeték azért behatárolja a mozgásterünket a használatot illetően. Ettől függetlenül egy jó lehetőség lehet a vezetékes összeköttetésre, Apple Music és Tidal lejátszására olyan audio rendszerekben ahol nincsen dedikált lejtászó amely ismeri ezeket a szolgáltatókat.


Köszönöm, hogy elolvastad!
wittao

 SZERKESZTÉS, KIEGÉSZÍTÉS:

Egyik barátom most küldte a képet, Androidon is működik a dolog.

Egy S9+ telefonon Spotify Prémium előfizetést próbált ki otthon a rendszerében

( telefon - USB/SPDIF transzport - DAC - erősítő - hangfalak ) :

 

Szólj hozzá

iphone valhalla tidal apple music core audio karuna denpo taralabs