2018. sze 23.

2018.08.11: JBL Urei 6260 monoblokkok + quadral Vulkan Mkiii

írta: wittao
2018.08.11: JBL Urei 6260 monoblokkok + quadral Vulkan Mkiii

2018.08.11-én kelt bejegyzés:

21. Élménybeszámoló: 

Ahogy említettem, rövid időre nálam táborozott le egy quadral Vulkan páros. A maga darabonkénti 70kg körüli tömegükkel és külső méreteikkel igazán tekintélyt parancsolóak. Legutóbb amikor nálam voltak, akkor 3-an hoztuk be őket, most viszont ketten voltunk a kettő ellen. Mit ne mondjak elgondolkodtam, hogy ráállok a napi 200 felülésre és 100 fekvőtámaszra :D
Mielőtt betettük volna őket, megkértem barátomat azért hallgassuk már meg az UREI brigádot az ELAC-okkal sztereo és monoblokk módban. Kíváncsi voltam a véleményére, vajon ő is úgy hallja-e a dolgokat mint én és neki is feltűnnek-e azok a bizonyos részek amik nekem.
Először sztereo módban csak az egyik UREI-ről ment a két ELAC 248, a kedvenc Gryphon Guideline Gold kábeleimmel (OFF: akinek esetleg van 2,5m-es példánya és 2m-est szeretne szóljon, ráfizetek :) ). Meghallgattuk és nagyon egyezett a véleményünk, az ELAC-ok nem barátai az UREI-nek. Részletes, feszes volt minden, az ember szinte elkábul az előtörő magasaktól és részletektől, szóval ez így sok, nekem legalábbis biztosan. Minden a helyén van, de a csöves világon edződött fülemnek ez tényleg egy kemény hangzás volt. Utána következett, hogy bekötöttük mindkét UREI-t, immáron monoblock módban, és így adtuk a lovat az ELAC-ok alá. Ami megfigyelhető a teljesen szimmetrikus átmenetnek köszönhetően, hogy a hangszerek, énekesek helye pontosabban definiálhatóvá vált. Érdekes (ennek a magyarázatát nem tudom), így annyira nem volt fárasztó a hang, és a JET magasak is mintha szelídültek volna kicsit. Persze a végeredményen nem változtatott, az ELAC-okkal hosszútávon nem hallgatnám az UREI végfokokat, talán ha moziznék akkor ez a hangzásvilág inkább bejönne. Kellemes, andalító, lágy muzsikára nem való így a rendszer (szerintem :) ).

Végül bekerültek a helyükre a quadral-ok (szándékosan írom kis betűvel, ha már a gyártó így írja).

Pár első tapasztalást leírok, hátha a későbbiekben másoknak is hasznos lehet:

A felállás a következő most a rendszeremben (sokmindent kihagytam ilyen-olyan okokból):
- Audio PC forrás
- Bordor USB kábel
- Core Audio transzport
- Acoustic Zen koax
- Core Audio DAC
- Van den Hul XLR kábel
- 2db UREI 6260 monoblock módban
- quadral hangfalkábel
- quadral Vulkan Mk3

A hangfalkábel: a quadral-nak régebben az volt az elképzelése, hogy külön hajtogatja ezeknek a szörnyetegeknek a felső-közép és mély tartományait és a frekivágást is külön gyári készülékkel oldják meg, ezért egy elég furcsa hangváltó rendszere van a Vulkanoknak. Az embernek ha nincsenek ilyen gyári ketyeréi, egyszerűen össze jumper-elheti őket a gyári jumperekkel és 1 pár hangfalkábellel meghajthatók.

VISZONT. Valamilyen okból a gyártó - biztos meg volt az okuk rá - óriás banándugó foglalattal látta el ezeket a monstrumokat.

IMG_8371.JPG
Ennek megfelelően egyelőre csak a saját gyári kábelével tudom használni őket. Ha megtartanám őket, tuti csináltatnék valami átalakítót, ami a nagy banánt kicsivé átalakítja.

Először meghallgattuk a szokásos tesztzenéinket a rendszeren, amiket már unalomig ismerünk (azaz majdnem :) ), a lényeg az volt mik az első benyomások. Nos egyértelmű volt, a quadral-ok sokkal-sokkal lágyabb hangzást produkáltak. Eltűnt minden ami a fülünket bántotta az ELAC - UREI párosításnál. Nagyon kellemes volt, és ugyanakkor megmaradtak a legfinomabb részletek is. Sok szám, amit hallgattam újabb részletekkel rukkolt elő, elsősorban a mélyszekcióból. Ez a hangfalak hatalmas frekvencia-átfogásából azért következett is:

Szinte odaszegezett minket a fotelhez, annyira tetszett a hangzás. Előkerült egy Accuphase SACD tesztlemez (Accuphase Special sound selection 2 - Octavia Records Inc. kiadásában), ahol meghallgattunk a The Dialogue - Takeshi Inomata drums, The dialogu with guitar előadását. Egyszerűen MINDEN a helyén volt. Féltem attól, hogy egyszerre nem lehet valami kemény, lágy, részletező. A hangzás számomra azért tetszett nagyon, mert megkaptam az UREI monoblokkokból fakadó ridegséget, erőt és precíz részletességet megfűszerezve a quadral-ok zeneiségével, lágyságával. Azt hittem előzetesen vagy ugyanolyan lesz a hang mint az ELAC-okkal, vagy túl lötyögős lágy hang elkent részletekkel. Szerencsére a rossz előítéleteim elillantak.
Amit még szoknom kell, hogy ebben a párosban van erő, viszont távirányítóm nincs. Így a két végfokot beállítom egy adott jelerősségre, és digitálisan szabályozom a hangerőt. Persze úgy gondolom, a felső 80-100% közötti tartomány között maradva nem fogok olyan torzulásokkal találkozni, ami számottevően kihallható. Így a 60-80% közötti hangerőn a mobil alkalmazásban kellemes zenehallgatás van, a 80-100% közötti tartományban pedig Rocker Zsolti.

Örülök neki, hogy egy kicsit összeereszthettem így a bandát, újabb tapasztalat. Remélem Nektek is az volt, köszönöm, hogy elolvastátok!
W

Szólj hozzá

vulkan jbl quadral audio pc urei