2018. sze 22.

2018.04.20: Primaluna Prologue csöves erősítő + Vienna Acoustics Baby Grand páros

írta: wittao
2018.04.20: Primaluna Prologue csöves erősítő + Vienna Acoustics Baby Grand páros

2018.04.20-án írt bejegyzésem:

 

Sajnos krónikus időhiányban szenvedek, emiatt nem nagyon tudtam posztolni.

Persze az élet nem állt meg, ahogy Hifilala mondta nem győzi kapkodni a fejét :)


9.teszt:

Ahogy egy hozzászólással korábban említettem, barátom áthozta a Primaluna erősítőjét. Azért kértem meg rá, mert az új Viennákkal mégsem birkóztam meg, illetve egyik erősítő sem volt az igazi. Szomorúan kellett konstatálnom, hogy a Vienna + akármiből még nem tudtam azt a hangot kihúzni amire vágytam (és tudtam, hogy képes) és nincs gyakorlatilag előrelépés a Sonusokhoz képest. Visszalépés sincs, de így ezekből az okokból azért egy kis szomorúság lett úrrá rajtam. Elhatároztam, hogy nyitva tartom a szememet tranyós és csöves oldalon is, így úszott be a képbe barátom új szerzeménye egy Primaluna csöves erősítő.

Az erősítőről  kép:

Primaluna.thumb.jpg.6261362d22f48f00b06c48a3784ba879.jpg

A Primaluna ProLogue szériájának legkisebb tagjáról van szó, de ez a báránybőr ne tévesszen meg senkit, igazi kis méregzsákot lehet belőle faragni. A neten rengeteg infó található róla, a szériáról így most technikai részletekbe nem szeretnék nagyon belemenni, inkább csak néhány nekem szimpatikus opcióját emelném ki. Jobboldalán van egy kis kapcsoló, amelyikkel lehet változtatni, most KT vagy EL típusú végcsöveket akarunk alkalmazni... ez elég tág határokat ad a tulajdonosnak, mivel 2x25W teljesítménytől egészen 2x45W-ig elmehet, és azért ezek a Wattok nem a tranzisztoros végerősítőknél megszokott erőt takarják. KT88-KT120 csövekkel már hatalmas erőket lehet megmozgatni.

Néhány csővariáció, amivel készült Barátom és elvégeztük a teszteket:

a., 6P3SZE + Tungi ECC83 HM + Tungi ECC82 hosszu anodos

1.thumb.jpg.53335b99402307e7d8a10fb7e2bc4258.jpg

b., RFT EL-34 + Tungi ECC83 HM + Tungi ECC82 hosszu anodos

2.thumb.jpg.60ab375f410dd4ef83e2084a3cad359c.jpg

      (itt volt egy rövid teszt az ECC82 Tungsram helyett Telefunken csővel, de az nem tetszett annyira, visszacseréltük + még egy Valvo páros is részt vett, az pariban volt a Tungsrammal, ebben az összeállításban vakteszten nem hallottam volna meg a különbséget)

c., 6550C + Tungi ECC83 HM + Tungi ECC82 hosszu anodos

3.thumb.jpg.e425405f9e23b1af059c55f2fccebf1f.jpg


Tesztrendszer:


Forrás: AudioPC (WinServer 2016 core mód, JRiver23)


Összekötő: Qed USB


DAC: XS DAC05B csöves


Összekötő: Bicon Silver RCA-RCA (Furutech csatlakozókkal)


Erősítő:   PRIMALUNA csöves erősítő, különböző csővariációkkal


Hangfalkábel: Neotech Bass Control


Hangfalpár: Vienna Acoustics Baby Grand



A teszteket és összehallgatásokat úgy csináltuk, hogy 6P3SZE - EL34 - 6550C sorrendben.


Az eredmény annyira nem volt meglepő, mivel tudtuk, hogy a Sonus Faber Grand Pianok korábban a kissé színezett hangképük miatt a keményebb hangú csöveket szerették (KT88 pl.), addig a Viennák semleges hangképe miatt az EL-34-eket vártuk jobbnak. A várt/remélt eredmény beigazolódott, az RFT EL-34 végcsövekkel csodálatosan szóltak a Viennák. Hatalmas tér, nagyon finom részletek is előkerültek és olyan hangszerhangok amiket korábban a Grand Pianokkal nem hallottam. Úgy éreztem, hogy most már tudom a Viennákkal milyen irányba kell erősítők terén mozdulnom. Természetesen azonnal elkezdődött az alku az említett erősítőre, de nagyon erős ellenállásba ütköztem :D


Az eredmény: a Primaluna Prologue Classic integrált csöves erősítő a Vienna Acoustics Baby Grand hangsugárzókkal (számunkra - 3-an voltunk -) egyértelmű szavazás mellett a legszebb, legjobb hangot az RFT EL-34 NOS csövekkel érte el. Mindenkinek csak ajánlani tudom az erősítőt is és ha már van neki akkor próbálja ki ezt a csőösszeállítást!


u.i.: most jöhet a kard ki - kard :)


10. Teszt:


Játszottunk egy kicsit a kábelekkel ha már ott voltak és mi is. Többször olvashattátok már, annyira nagyon nem tartozom a kábelhívők táborába (ennek okait is taglaltam már), most azonban úgy döntöttünk egy kicsit neki megyünk ennek a témának, ha már többen is jelen voltunk. Nem akartunk vérre menő, hűdekomoly vaktesztet, A-B-A tesztet csinálni. Csak kíváncsiak voltunk, hogy elkezdjük cserélgetni a kábeleket és hallunk-e eltérést, ha igen milyet.


A kábel forradalomban résztvevők (Azt elfelejtettem említeni, csak összekötő kábelekről van szó, azt eldöntöttem tápkábelt én nem vagyok hajlandó tesztelni):

- AQ Diamond Black (ezen ment az évődés, hogy a pornósztár kapta a nevét a kábelről, vagy fordítva :) )

- QED QUnex 2 (high end kezelest kapott - hozzáérintettük többször egy virtuális föld eszközhöz)

- Bicon 1 szal ezust + Furutech csati

- Cables (40 éves réz szál futott benne)


A rézkábelek közül kiemelném az AudioQuest Diamond Black-et, 3-ból kettő résztvevő ezt a kábelt hozta ki tesztgyőztesnek, én voltam aki az ezüstözött kábelt kicsivel jobban szerettem. A Bicon ezüst egyébként a többieknél a 2. helyen végzett, ott a mélyhiány volt az ok, nálam az AQ volt a második amit pedig a magastartomány gyengébb ábrázolásával indokoltam. A különbségek egyébként az én mércémmel mérve annyira nüansznyiak voltak, bármelyik kábellel ellennék. Nem tudok HATALMAS térnövekedésről beszámolni, ÓRIÁSI lett az egyes hangszerek szeparáltsága stb. A hang szép volt, élvezhető volt, hosszan hallgatható a rézkábelek esetén. Az ezüstözöttnél már inkább mondanám, hogy a figyelmet jobban leköti és nehezebb ellazulni pl. könyvet olvasni (neadjisten fórumozni :D ) , odafigyelős részletes zenehallgatásra inkább azt használnám.


(az biztos, hogy most egy ideig a Gladiator Soundtrack-et nem akarom meghallani sem, kb. 15-ször ment le, ez szerintem 2018-ra elég is volt :D :D  )

Szólj hozzá

Vienna Primaluna RFT baby grand 6550C 6P3SZE