2018. sze 20.

2018.03.30: Passzív és aktív tápszűrők tesztje II.

írta: wittao
2018.03.30: Passzív és aktív tápszűrők tesztje II.

2018.03.30-i bejegyzésem:

 

Sziasztok,

tegnapi ígéretemhez híven folytattam ma a tesztelés érdemi részeit.

Mielőtt belevágnék pár apróságot szeretnék megmutatni:

 

a.,  a tegnap használt fogyasztásmérő pontosságáról szerettem volna meggyőződni és szerencsémre ma a segítségemre volt egy multiméter is, többször összenéztem a mérések alatt, hogyan teljesít a néhány 1000 Ft-os mérő egység. Több szót nem is fecsérelnék erre, beszéljen inkább egy kép:

 

b.,  a tesztelt, tesztelni kívánt eszközök:

 + a VibaVoice Omega 500

c.,  a tesztek alatt végig 236-241V között mozgott a feszültség a hálózatban

Nem tudom mi történt az utóbbi időben, lehet bővítették a trafókapacitást (több új ház épült, simán elképzelhető). Míg korábban 218V sem volt ritka, most már egy ideje méregetem és 235V-nál soha nincs kevesebb... vagy a rendőrök felszámoltak egy 2 hektáros föld alatti marihuána ültetvényt, nem tudom. Most úgy látszik erre kell berendezkedni.

A mérések sokkal gyorsabbak voltak, mint előtte terveztem, elég hamar eldőltek bizonyos kérdések, ezért ez a posztom is jóval rövidebb lesz mint azt korábban gondoltam.

 

MÉRÉSEK:

7. teszt:

Úgy döntöttünk fórumtárssal, hogy először nézzük meg az alap szinuszjelet, ami a hálózatból a dugaljból kijön, legyen ez a kezdőrugás, íme:

Rögtön látható, hogy nem a leginkább ideális állapot. Erre bizony ráférne egy jó kis javítás.

A bevezetőben említett készülékeket egymást követően csatlakoztattuk a dugaljakba és néztük bármilyen befolyással vannak-e a torz szinuszjelre.

Az eredményt már amikor a készülékeket állítottuk össze akkor is borítékoltuk volna, a valóság az, hogy nem voltunk felkészülve kellőképpen.

A végeredmény: 

- a tesztelt eszközök közül 1 kivételével az eredeti zavart szinusz hullám köszönt vissza

  Tehát semmit nem változtattak a bejövő jelen, se pozitív, se negatív irányba (vagy a változást a mérőműszerrel nem tudtuk érzékelni, megmutatni)

- az az 1 eszköz ezt a képet mutatta:

Egyértelműen látszik, a szinusz hullám olyan amilyennek szerettük volna látni.

- 230V feszültség stabilizálás semmilyen hatással nincsen a szinuszjelre (legalábbis az a berendezés amit én használok), egyetlen feladatot lát el: 230V mintha odaszögeltem volna. A szinuszhullámot változatlan zavart formában viszi át. A nyertes berendezés ezt a masina után ugyanúgy kifésüli helyes szinusz jellé. Így nálam biztosan ebben a formában lesz kiépítve a rendszer:

      kismegszakító - 230V stabilizátor - dugaljak - források számára tápszűrő - erősítő(k) a dugaljakba

      Ennek az eredménye? 230V feszültség és zavarmentes jel a készülékek felé. Nekem ennyi elég.

 

Verdikt:

Sajnos be kell ismernem, hogy felkészületlen voltam a mérésekhez. A legtöbb eszköz - jellemzően a passzívak - képességének tényleges megmutatásához komolyabb felbontással rendelkező műszerre van szükség (ennek beszerzése folyamatban van). Így a mérést meg fogom ismételni, de mivel elutazom így április 15-e környékére lőném leghamarabb.

A várt eredményt nyújtó eszköz a rendszerem részévé vált és végzi a dolgát, a többi kikerült (Pointe elosztó mivel semmilyen formában nem befolyásol semmit, funkcióját továbbra is kiválóan ellátja, szintén maradt). Nem fogok ömlengeni a kütyüről ami beváltotta a hozzá fűzött reményt, nem kezdek bele a "sokkal levegősebb az egész, csodálatos a tér, a hangszerek elkülönülnek" stb. kifejezésekkel dobálózásba, azt meghagyom néhány másik topikba ahol kockás zokniban szebben szól a zene... Az összképről tudok/akarok csak nyilatkozni. Csupán hallgattuk a zenéket a teszt végén egymás után és azt mondtam másodmagammal teljes egyetértésben, hogy ennyire jó hang még nem volt nálam.

 

Utána még elcsöveskedtünk egy kicsit:

Vendég volt egy Primaluna csövi, EL34 végfok csövekkel szerelve és foglalkoztunk egy kicsit a többiekkel is, én is a délelőtti körutamról egy zacskó NOS csővel tértem haza. Vannak még variációs lehetőségek :) (sajnos a 6P14P-EV csöveim közül valamelyik nem teljesíti a feladatát, így elvittem méretni, jobbra húzott a hang)

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

wittao

Szólj hozzá